« Back home

New Edina Residence

New Home More Than 3,500 SF

TEA2 Architects

Tom Ellison, Tom Van De Weghe


1 2 3 4 5 6

Tom Ellison, Tom Van De Weghe

The Team: Tom Ellison, AIA, CID, Tom Van De Weghe
Photographer: Susan Gilmore Photography

Outside In
Located on a site without any particularly dominant views or vistas, this house was situated to create its own serene and inwardly focused world, centered on a courtyard green. The owners wanted a home that would feel open and airy and allow for easy flow between interior and exterior spaces. The L-shaped plan of the main house, along with a dining pergola and pool area, encompass and define this central green, the character of these spaces in turn enriched by the physical and visual connection.

Encouraging Connection
The desire for a strong connection between indoors and out is reinforced throughout the home. French doors along the L-shaped courtyard Loggia encourage family and guests to circulate freely between indoors and out. The sunny Family Room is open to the Kitchen and Breakfast Nook, this comfortably spacious Family Room Suite having wide views of the courtyard, as well as overlooking both the Pool and Lower Lawn. The Master Suite and Living Room are also located on the Main Floor, with direct access to the courtyard as well. Taking advantage of the site’s topography, the large Recreation Room on the Lower Level is given views of and access to the Lower Lawn and Pool.

A Rich, Traditional Palette
Wanting to create a home with the patina of age and tradition, the owners chose the English Arts & Crafts houses of Voysey and Baillie Scott as a model. A palette of rich material texture was created, combining the subtle veining of limestone and granite, the rich tones of copper and the warmth of mahogany - all illuminated by the glow of natural light filtering in through the Loggia and cascading down from the barrel-vaulted Living Room’s clerestory windows.
TEA2 Architects
2724 West 43rd Street
Minneapolis, MN 55410
(612)-929-2800
www.tea2architects.com

« Back home